1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

RPi + OpenELEC internal video grabber does not work

Discussion in 'Software Support' started by rene1511, 27 October 2018.

  1. rene1511

    rene1511 New Member

    Messages:
    2
    Hardware:
    RPi1/Zero, +PhilipsHue, +nodeMCU/ESP8266
    Hi there,

    first of all i would like to thank everyone which spends time and money to build helped building this awesome peace of open source Software! It is great!

    After using Hyperion on a RPIZero with an external grabber for almost a year now (Software working fine, but i got always trouble with external grabbers and HDMI-Splitter combos ) i decided to switch to an other solution for getting my personal Ambilight-clone.

    I am using now a RPi3+OE+Kodi 17.6 for watching Movies and stuff like that, so i wanted to use the internal grabber. Hardware works fine, i can set different colors or using effects with the hyperion-app for iOS.

    I only thing that will not work is the internal video grabber. i can't get any valid Picture, either in normal using situation or with the Hyperton-Software (when i click right and click on "take picture from grabber" i will get an Error"No Picture found. first stop Hyperion and check SSH Log")

    The SSH.Log says:
    ssh out: killall hyperiond 2>/dev/null ; /storage/hyperion/bin/hyperion-v4l2.sh --device /dev/video0 --video-standard PAL --input 0 --width -1 --height -1 --crop-left 0 --crop-right 0 --crop-top 0 --crop-bottom 0 --size-decimator 1 --frame-decimator 2 --red-threshold 0.0 --green-threshold 0.0 --blue-threshold 0.0 --screenshot
    ssh in: hyperion-v4l2:
    ssh in: version : V1.03.4 (brindosch-c750c41/dc6a602-1522918225
    ssh in: build time: Apr 5 2018 01:57:25
    ssh out: V4L2GRABBER ERROR: Cannot identify '/dev/video0' ERROR 2, No such file or directory
    sftp getFile(./screenshot.png, java.awt.Image)

    the config for my system is:

    // Automatically generated configuration file for Hyperion ambilight daemon
    // Notice: All values are explained with comments at our wiki: wiki.hyperion-project.org (config area)
    // Generated by: HyperCon (The Hyperion deamon configuration file builder)
    // Created with HyperCon V1.03.3 (22.10.2017)

    {
    // DEVICE CONFIGURATION
    "device" :
    {
    "name" : "KodiLight",
    "type" : "apa102",
    "output" : "/dev/spidev0.0",
    "rate" : 1000000,
    "colorOrder" : "bgr"
    },

    // COLOR CALIBRATION CONFIG
    "color" :
    {
    "channelAdjustment" :
    [
    {
    "id" : "default",
    "leds" : "*",
    "pureRed" :
    {
    "redChannel" : 255,
    "greenChannel" : 0,
    "blueChannel" : 0
    },
    "pureGreen" :
    {
    "redChannel" : 0,
    "greenChannel" : 255,
    "blueChannel" : 0
    },
    "pureBlue" :
    {
    "redChannel" : 0,
    "greenChannel" : 0,
    "blueChannel" : 255
    }
    }
    ],
    "temperature" :
    [
    {
    "id" : "default",
    "leds" : "*",
    "correctionValues" :
    {
    "red" : 255,
    "green" : 255,
    "blue" : 255
    }
    }
    ],
    "transform" :
    [
    {
    "id" : "default",
    "leds" : "*",
    "hsl" :
    {
    "saturationGain" : 1.0000,
    "luminanceGain" : 0.4000,
    "luminanceMinimum" : 0.0000
    },
    "red" :
    {
    "threshold" : 0.0000,
    "gamma" : 2.5000
    },
    "green" :
    {
    "threshold" : 0.0000,
    "gamma" : 2.5000
    },
    "blue" :
    {
    "threshold" : 0.0000,
    "gamma" : 2.5000
    }
    }
    ],
    // SMOOTHING CONFIG
    "smoothing" :
    {
    "type" : "linear",
    "time_ms" : 200,
    "updateFrequency" : 20.0000,
    "updateDelay" : 0
    }
    },

    // NO V4L2 GRABBER CONFIG
    // FRAME GRABBER CONFIG
    "framegrabber" :
    {
    "width" : 64,
    "height" : 64,
    "frequency_Hz" : 10.0,
    "priority" : 890
    },

    // BLACKBORDER CONFIG
    "blackborderdetector" :
    {
    "enable" : true,
    "threshold" : 0.0,
    "unknownFrameCnt" : 600,
    "borderFrameCnt" : 50,
    "maxInconsistentCnt" : 10,
    "blurRemoveCnt" : 1,
    "mode" : "default"
    },

    so as i understand this, i configured the internal grabber (what i wanted to do), but when i test it hyperon seems to try to get an picture from an external grabber. right? What is the problem here? Can anyone try to give me hint why this setup does not work here?

    Best regards
    René
     
  2. TPmodding

    TPmodding Administrator Staff Member Administrator

    Messages:
    943
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi2, RPi3, +Arduino, +nodeMCU/ESP8266
    Moin, du redest vom internen grabber aber startest dein befehl mit dem usb grabber?

    du willst nur das bild vom rpi abgreifen, richtig?
     
  3. rene1511

    rene1511 New Member

    Messages:
    2
    Hardware:
    RPi1/Zero, +PhilipsHue, +nodeMCU/ESP8266
    Hallo,

    Ja genau ich möchte den internen grabber nutzen. Wie kann ich den den Befehl ändern? Wenn ich in hypercon halt rechts klicke und dann „Bild holen“ klicke kann ich ja nicht auswählen ob ich den internen bzw. externen nehmen will. Da ich aber den internen konfiguriert habe wäre ich davon ausgegangen, dass dann dieser auch genommen wird.

    VG René