1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

RPi + Other Software HDMI Grabber AWOL

Discussion in 'Hardware Support' started by GNJ, 11 January 2021.

  1. GNJ

    GNJ New Member

    Messages:
    4
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi3
    I have had an on again off again love affair with hyperion, we seem to be at odds once again.

    I have hyperion 9, also tried 6 and 7, same results, hook up to a HDMI grabber like this. The problem is, it doesn't show up, well, at times it does, but it is rare. It worked before, now I have no idea what is going on. I have tried different pi's and different grabbers (I have 3 of these) everything is giving me the same results, nothing. I am at a loss as to where to start in order to troubleshoot this.

    Any ideas?
     
  2. davieboy

    davieboy Member

    Messages:
    36
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi2, RPi3
    out of curiosity, how are you powering the device?

    do you see it when you run?
    Code:
    lsusb
    
    Im sure i saw a detailed post on this forum on troubleshooting USB grabbers but I cant find it but I remember seeing a post from @Awawa somewhere that went into more depth.
     
    Last edited: 11 January 2021
  3. jeroen warmerdam

    jeroen warmerdam Raspberry 3B / APA102 / Hyperion.NG relaisbox

    Messages:
    433
    Hardware:
    RPi3
    there was somebody with exact the same problem here, go to your config.txt and put in a line without # which increases power on USB port.

    line is in my text.
     
  4. GNJ

    GNJ New Member

    Messages:
    4
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi3
    Thanks for the suggestion, no dice, still not showing up.
     
  5. GNJ

    GNJ New Member

    Messages:
    4
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi3
    lsusb results:

    Bus 001 Device 003: ID 534d:2109

    Bus 001 Device 002: ID 1a40:0101 Terminus Technology Inc. Hub

    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

    It's the top guy there. The systems sees it, Hyperion does not.
     
  6. davieboy

    davieboy Member

    Messages:
    36
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi2, RPi3
    How are you powering it up? only reason i ask is my usb port appears to power up a hard drive for the tv to record on with no problems but caused nothing but intermittent issues when powering up a HDMI splitter, makes no sense but runs perfectly when its own power supply is used, so worth a mention.

    Does this command return anything
    Code:
    v4l2-ctl --all
    

    In Hyperion -> Configuration -> Capturing Hardware -> USB Capture
    Does it list your device in there when you click the drop down to change it from automatic to manually selecting the grabber?

    What operating system are you running?
     
  7. GNJ

    GNJ New Member

    Messages:
    4
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi3
    I am powering the pi off of the power supply for the lights. I added a USB dongle to the screw-in terminals. I have powered the HDMI capture both from the pi and from an external power source, same results either way.

    Yes my capture is in the drop-down as USB Video: USB Video

    EDIT: OS is rpi lite

    Here are the results from v42l-ctl --all

    Code:
    Driver Info:
        Driver name      : uvcvideo
        Card type        : USB Video: USB Video
        Bus info         : usb-20980000.usb-1.1
        Driver version   : 5.4.83
        Capabilities     : 0x84a00001
            Video Capture
            Metadata Capture
            Streaming
            Extended Pix Format
            Device Capabilities
        Device Caps      : 0x04200001
            Video Capture
            Streaming
            Extended Pix Format
    Media Driver Info:
        Driver name      : uvcvideo
        Model            : USB Video: USB Video
        Serial           :
        Bus info         : usb-20980000.usb-1.1
        Media version    : 5.4.83
        Hardware revision: 0x00002100 (8448)
        Driver version   : 5.4.83
    Interface Info:
        ID               : 0x03000002
        Type             : V4L Video
    Entity Info:
        ID               : 0x00000001 (1)
        Name             : USB Video: USB Video
        Function         : V4L2 I/O
        Flags         : default
        Pad 0x01000007   : 0: Sink
          Link 0x0200000d: from remote pad 0x100000a of entity 'Processing 2': Data, Enabled, Immutable
    Priority: 2
    Video input : 0 (Camera 1: ok)
    Format Video Capture:
        Width/Height      : 1920/1080
        Pixel Format      : 'YUYV' (YUYV 4:2:2)
        Field             : None
        Bytes per Line    : 3840
        Size Image        : 4147200
        Colorspace        : sRGB
        Transfer Function : Default (maps to sRGB)
        YCbCr/HSV Encoding: Default (maps to ITU-R 601)
        Quantization      : Default (maps to Limited Range)
        Flags             :
    Crop Capability Video Capture:
        Bounds      : Left 0, Top 0, Width 1920, Height 1080
        Default     : Left 0, Top 0, Width 1920, Height 1080
        Pixel Aspect: 1/1
    Selection: crop_default, Left 0, Top 0, Width 1920, Height 1080, Flags:
    Selection: crop_bounds, Left 0, Top 0, Width 1920, Height 1080, Flags:
    Streaming Parameters Video Capture:
        Capabilities     : timeperframe
        Frames per second: 5.000 (5/1)
        Read buffers     : 0
                         brightness 0x00980900 (int)    : min=-128 max=127 step=1 default=-11 value=-11
                           contrast 0x00980901 (int)    : min=0 max=255 step=1 default=148 value=148
                         saturation 0x00980902 (int)    : min=0 max=255 step=1 default=180 value=180
                                hue 0x00980903 (int)    : min=-128 max=127 step=1 default=0 value=0
     
    Last edited: 11 January 2021
  8. davieboy

    davieboy Member

    Messages:
    36
    Hardware:
    RPi1/Zero, RPi2, RPi3
    Weird run those commands again next time it drops off and see if they still show, but going by that it appears that the o/s is recognising the grabber and Hyperion knows about it as you can select it from the list.

    post some info regarding your o/s and attach some screenshots of your configuration as its a bit strange that you have the same problem with 3 grabbers, sounds more like a config problem somewhere rather than a hardware fault, does platform capture work as expected?